Pariterapiassa koulutettu perhepsykoterapeutti yhdessä parin kanssa tutkii ja hakee ymmärrystä ja keinoja hoitaa parisuhteen vuorovaikutusta entistä paremmin. Terapiaistunnoissa terapeutti keskustelee parin kanssa niistä asioista, joita pari istunnon aikana tuo esiin. Terapian alussa selvitetään parin toiveita ja tavoitteita parisuhteelle ja terapiaistuinnoille. Terapeutti ei määrittele terapian tavoitteita. Terapeutilla on koulutuksensa kautta tietoa toimivasta parisuhteesta, käyttäytymiseen vaikuttavista eri tekijöistä, parisuhteen kehitysvaiheista ja parisuhteen hoitamisesta. Näin terapeutti voi auttaa paria löytämään parin yhteiset tavoitteet. Pariterapiassa haetaan kosketuspintaa omaan sisäiseen maailmaan, toiveisiin ja tarvitsevuuteen. Pariterapiassa tehdään näkyväksi se, millainen vuorovaikutus parin välille on syntynyt ja miten se vastaa kummankin toiveita. Terapeutti luo tilanteeseen uusia näkökulmia ja näin on mahdollista löytää uutta perustaa parin keskinäiseen vuorovaikutukseen ja kanssakäymiselle. Pariterapiassa on tarkoitus löytää positiivisten voimavarojen avulla muutoksia, jotka auttavat parisuhdetta myönteiseen kehitykseen. Parisuhde saattaa tarvita ulkopuolista apua, kun suhteessa:
– ilmenee uskottomuutta
– vuorovaikutuksessa ilmenee ongelmia tai se ei toimi
– läheinen sairastuu tai menehtyy
– suhteessa esiintyy seksuaalisia ongelmia
– lapsen syntymä voi muuttaa suhdetta niin, että terapeutin antama keskusteluapu on avuksi
– pari harkitsee avo- tai avioeroa
– suhteessa esiintyy muita kriisejä
Pariterapiaan voi hakeutua myös ilman kriisiä parin halutessa parannusta suhteeseen. Pariterapiassa voi tarpeen mukaan olla kaksi koulutettua vaativan erityistason perhepsykoterapeuttia. Käytännön järjestelyistä ja työtavoista sovitaan erikseen parin kanssa, ennen terapian aloitusta. Terapiaistuntoja voidaan järjestää tarvittaessa yksilökäynteinä. Pariterapiassa voi käydä myös yksin, ilman puolisoa. Keskustelut ovat luottamuksellisia ja perustuvat vaitiolovelvollisuuteen.
Terapiaistunnon kesto parin kohdalla on 90 minuuttia ja yksilökäynti on 45 minuuttia. Pariterapiassa istuntoja järjestetään tavallisesti 2-4 viikon välein, kriisitilanteissa useamminkin. Terapian kesto kokonaisuudessaan määräytyy asetettujen tavoitteiden ja työskentelyn sujuvuuden perusteella. Myös käsiteltävien asioiden määrä vaikuttaa terapian kokonaiskestoon.
Katso lisätietoa Kelan tukemasta kuntoutuspsykoterapiasta oheisesta linkistä.
www.kela.fi/kuntoutuspsykoterapia