Työohjauksessa on mahdollisuus oman työn vaatimusten ja toimintatapojen tarkasteluun sekä oman itsensä tutkimiseen, arviointiin ja kehittämiseen. Työnohjauksessa käsitellään myös työhön, työyhteisöön ja omaan työrooliin liittyvien kysymysten, kokemusten ja tunteiden tulkitsemista ja jäsentämistä.
Tavoitteena työnohjauksessa on lisätä luovuutta, aktiivista ajattelua työhön ja rajojen tunnistamista samalla, kun työnohjaus vapauttaa työntekijän/työntekijöiden voimia. Työnohjauksessa kehitetään ohjattavan/ohjattavien työssäjaksamista, työn tekemistä sekä kehittymistä omassa työssään. Työnohjauksessa työskentelyni lähtökohtana on jokaisen ohjattavan persoona ja menetelmällinen työote. Työnohjaus ei ole terapiaa, vaikka työnohjauksella voi olla terapeuttisia vaikutuksia.
Työnohjauksesta laaditaan kirjallinen sopimus. Työnohjaus voi olla joko yksilö- tai ryhmätyönohjausta ja se on kestoltaan yleensä kaksi vuotta. Työnohjauksessa käynnit tapahtuvat 3-4 viikon välein. Jokainen työnohjauskäynti on kestoltaan 90 minuuttia.